dilluns, 16 de setembre del 2024

Otto Kramer : Parella ballant

La fàbrica de porcellana Volkstedt de Rudolstadt, a Turíngia, va ser fundada el 1762 i encara segueix en actiu. Otto Kramer (1890-1978) és l'autor d'una extensa obra per als tallers de porcellana, entre 1917 i 1931, amb figures sobretot de ballarins i ballarines en posicions variades, vestides sovint amb roba de l'època i un aire Art Déco. "Parella ballant" és una obra de 1928. 
La postal l'ha enviat la Franzi.



diumenge, 15 de setembre del 2024

Cuina xinesa

La cuina xinesa és, en realitat, el conjunt de moltes cuines regionals ben diferenciades. En general, però, tenen característiques comunes, com el fet que la successió de plats busca l'equilibri entre els cinc sabors bàsics. La cuina se sol organitzar entorn de dos grups d'aliments : un menjar principal, generalment arròs o pasta, i plats d'acompanyament de vegetals, carn o peix. 
Els dos primers segells són dedicats a la innovació científica i tecnològica. El tercer pertany a una sèrie dedicada a les abelles.
La postal l'ha enviat la Fangnan.






Pingüins emperador

El pingüí emperador, Aptenodytes forsteri, és l'espècie més gran i pesant dels pingüins actuals. És endèmic de l'Antàrtida, on forma grans colònies i es desplaça a grans distàncies des dels llocs de cria fins l'oceà. L'autor de la il·lustració és Martin Ambruš.
El primer segell és dedicat a l'església de Svätuše, del segle XIII. El segon és dedicat a una imatge de Sant Jordi, dels volts de 1500, de l'església de Svätý Jur. Els altres dos pertanyen a emissions de Nadal.
La postal l'ha enviat la Maria.







dissabte, 14 de setembre del 2024

Emmy Meyer : Barcasses al Hamme

Emmy Meyer (1866-1940) va ser una pintora alemanya que va formar part de la primera generació de la colònia d'artistes de Worpswede, a prop de Bremen, que es va formar l'estiu de 1889. Seguint la manera de treballar dels impressionistes, Emmy Meyer pintava els seus quadres exclusivament de la natura i la seva obra es va centrar, bàsicament, en el paisatge. "Barcasses de la torba al Hamme" és una obra de 1920. 
El segell és dedicat als cent anys de planetaris a Alemanya.
La postal l'ha enviat la Michaela.



divendres, 13 de setembre del 2024

Estanys de Camporrells

Els Estanys de Camporrells són un petit conjunt d'estany situats a uns 2360 metres d'altitud, a l'extrem occidental del terme de Formiguera, a la comarca del Capcir, a la Catalunya Nord (Pyrénées-Orientales). Els estanys es troben a llevant del Puig de Camporrells, de 2664 metres, al massís del Carlit, i són l'origen de la Lladura, afluent de l'Aude. La zona és un lloc de pas freqüent per a les excursions , sobretot les relacionades amb el Puig Peric, de 2810 metres. 
El segell commemora els 50 anys del descobriment de l'esquelet d'Australopithecus afarensis, anomenat Lucy, de fa uns 3'2 milions d'anys, trobat a Etiòpia el 1974.




Elefants africans

L'elefant africà (Loxodonta africana), també anomenat elefant africà de sabana, és una de les dues espècies d'elefants que es troben al continent africà; l'altra espècies és l'elefant africà de bosc, més petit. Els elefants són grans herbívors que viuen en grups formats per una matriarca i les seves filles i descendents femelles, amb les seves cries, mentre que els mascles no formen part d'aquests grups. Es troben a tota l'Àfrica subsahariana, sobretot en zones de sabana i boscos esclarissats i estan amenaçats per la pèrdua i fragmentació del seu hàbitat i la caça furtiva per al comerç il·legal d'ivori.
El primer segell commemora el 50è aniversari de Playmobil.
La postal l'ha enviat l'Ida.






dijous, 12 de setembre del 2024

Uluru

Uluru, anteriorment anomenada Ayers Rock, és una gran formació rocosa aïllada, al centre d'Austràlia, a l'extrem sud del Territori del Nord. Uluru és una formació de gres de 348 metres d'alt, i més de dos quilòmetres sota terra, i un diàmetre de 9'4 quilòmetres. El seu color vermellós és produït per l'òxid de ferro. Per als pobles aborígens és un lloc sagrat i ha estat declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO. Uluru és una de les icones naturals més famoses d'Austràlia i tot un símbol del país. 
El primer segell és dedicat a la reina Elisabet II i el seu espòs, el duc d'Edinburgh. El segon és dedicat a l'Òpera de Sydney. El tercer commemora els 150 anys de la Reial Societat per a la Prevenció de la Crueltat contra els animals, RSPCA. El quart és dedicat a l'ornitorrinc, Ornithorhynchus anatinus. 
La postal l'ha enviat la Christine.







dimecres, 11 de setembre del 2024

Achterhoek

Achterhoek és una regió cultural de la part més oriental de la província de Gelderland, al costa de la frontera amb Alemanya. Achterhoek és, sobretot, una regió rural, amb camps, prats i boscos, amb una activitat econòmica basada en l'agricultura i la ramaderia, tot i que en els darrers temps ha crescut molt el turisme rural, gràcies al seu entorn i a indrets destacats, com el castell de Slangenburg. Tradicionalment, la gent de la regió ha parlat una variant del baix saxó, tot i que s'ha anat imposant l'ús del neerlandès; amb tot, hi ha un interès creixent per revifar la cultura i la parla tradicionals. 
Els  segells són dedicats al rei Guillem Alexandre i a la bicicleta, un dels símbols dels Països Baixos.
La postal l'ha enviat la Nienke.





dimarts, 10 de setembre del 2024

Parc Provincial de Quetico

El Parc Provincial de Quetico es troba a l'oest de la província d'Ontario, a la frontera amb Minnesota. El parc es va establir el 1913 i ocupa més de 4700 quilòmetres quadrats i és conegut i molt popular per a la pràctica del piragüisme i la pesca, que no es  poden practicar lliurement i que requereixen permisos i reserves. El parc inclou centenars de llacs i estanys, boscos i una gran diversitat de fauna. 
Els tres segells són dedicats a internats històrics per a infants indígenes: a l'Île-à-la-Crosse, a Saskatchewan, Sept-Îles, a Quebec, i Kamloops, a la Colúmbia Britànica. 
La postal l'ha enviat Deux. 





dilluns, 9 de setembre del 2024

Màquina de cosir Singer

La màquina de cosir es va inventar durant la primera Revolució Industrial; la primera es creu que es va utilitzar cap a 1790. La màquina de cosir va tenir un enorme impacte social en reduir molt el temps necessari per cosir qualsevol peça de roba, fins aleshores les dones dedicaven moltes hores a la confecció i arranjament de la roba. Una de les empreses més conegudes va ser la Singer Corporation, creada a Nova York el 1851, que va fer arribar les seves màquines arreu del món, com mostra el cartell francès que reprodueix la postal. 
El segell és dedicat al Descens Internacional del Sella, a Astúries.
La postal l'ha enviat l'Albert.



Munic

Munic (München) és la capital de Baviera i la tercera ciutat d'Alemanya, amb un milió i mig d'habitants. La postal mostra alguns dels indrets més destacats de la ciutat, com la Marienplatz, la plaça principal des del segle XII, amb el Neues Rathaus o Ajuntament Nou, neogòtic, la Catedral (Frauenkirche), del segle XV, el Palau de Nymphenburg, barroc del segle XVII, l'Ajuntament Vell, documentat des del segle XIV o l'Olympiapark, creat per als Jocs Olímpics de 1972, amb la torre Olympiaturm, de 1968.
El primer segell és dedicat a l'òptic Joseph von Fraunhofer (1787-1826). 
La postal l'ha enviat en Thomas.




diumenge, 8 de setembre del 2024

Línia de Tren de Pingxi

La Pingxi Line és una línia de ferrocarril de 12'9 quilòmetres de llarg que travessa els districtes de Ruifang i Pingxi, a la ciutat de Nova Taipei. El ferrocarril es va construir originàriament per transportar carbó i es va inaugurar el 1921, durant l'ocupació japonesa de l'illa. Actualment, té un important component turístic.
El primer segell és dedicat al revolucionari republicà Lin Juemin (1887-1911) . El segon és dedicat a l'Institut de Recerca Agrària de Taiwan. El tercer és dedicat al Parc Nacional de Shei-Pa.
La postal l'ha enviat la Tingyi.





Primavera al Tirol

El Tirol és una regió dels Alps, dividida actualment entre l'estat del Tirol, a Àustria, i la regió de Trentino-Südtirol, a Itàlia. La regió, amb una forta personalitat històrica i cultural, ocupa uns vint mil quilòmetres quadrats i té més d'un milió d'habitants, bàsicament de parla alemanya, tot i que en algunes valls italianes s'hi parla ladí, una llengua retoromànica, i també s'hi troben petites illes lingüístiques on es parlen dialectes alemanys molt diferenciats, com el mócheno i el cimbri, pràcticament incomprensibles per als altres parlants alemanys. La capital és Innsbruck.
El segell mostra la situació d'Àustria dins d'Europa.
La postal l'ha enviat la Pamela.



dissabte, 7 de setembre del 2024

Abelles

L'abella de la mel o abella europea comuna, Apis mellifera, és l'espècie més habitual en l'apicultura, amb un gran nombre de subespècies. L'aprofitament de la mel i la cera és una activitat humana molt antiga i escampada arreu del món. En una comunitat d'abelles, l'abella reina és l'única femella fèrtil i dels seus ous en neixen les altres abelles. La vida mitjana d'una reina és de tres o quatre anys. De les 30 a 80 mil altres abelles d'una colònia, la gran majoria són obreres amb una vida d'uns pocs mesos que varia segons l'època de l'any en què neixen.
El segell és dedicat a les cabres salvatges joves.
La postal l'ha enviat la Tomke.



Ruslan i Liudmila

"Ruslan i Liudmila" és un poema d'Aleksandr Pushkin (1799-1837), publicat el 1820, escrit com un conte de fades, amb una dedicatòria, sis cants i un epíleg. S'hi explica la història del rapte de Liudmila, filla del príncep Vladimir de Kíev, per un malvat mag, i els esforços per rescatar-la del valent cavaller Ruslan. El poema és la base de l'òpera homònima de Mikhail Glinka, de diverses pel·lícules, contes il·lustrats i altres. 
La postal l'ha enviat la Violetta.




divendres, 6 de setembre del 2024

Castell de Kastelholm

El castell de Katelholm (Kastelholms slott) és un castell municipi del municipi de Sund, a les Illes Åland. El castell es troba mencionat per primera vegada el 1388 i ha tingut una notable importància per als interessos militars suecs al Bàltic. Va ser gairebé destruït el 1745 i abandonat, fins que, al segle XX, s'ha reformat o ha esdevingut un important atractiu turístic de les illes. Originàriament es trobava en un petit illot, però en l'actualitat l'aigua només l'envolta per dos costats. Actualment és un museu. 
El segell és dedicat al Ford V8 de 1939.
La postal l'ha enviat la Tatuhi.



dijous, 5 de setembre del 2024

Festivitat de Thaipusam

Thaipusam és una festivitat hinduista dels tàmil del sud de l'Índia i la seva diàspora. Se celebra durant la lluna nova del mes de thai del calendari tàmil (gener-febrer) i commemora la llegenda de la deessa Parvati que ofereix al seu fill Murugan, déu de la guerra, una llança divina per vèncer els seus enemics. Una de les accions dels devots és la mortificació corporal per mitjà de la perforació de la pell, la llengua o les galtes amb agulles de grans dimensions. 
El primer segell pertany a una sèrie dedicada a la literatura clàssica malaia, com "Hikayat Hang Tuah", d'autor desconegut, compilat a finals del segle XVII o principis del XVIII. El segon és dedicat a l'economista Ungku Aziz (1922-2020).
La postal l'ha enviat la Xian.