dijous, 27 de juny del 2024

Dunollie Castle, Oban

El castell de Dunollie (Caisteal Dhún Ollaigh) és un petit castell en ruïnes situat en un turó al nord de la ciutat d'Oban (An t-Òban), a la costa oest d'Escòcia, dins l'antic comtat d'Argyll (Earra-Ghàidheal). Les ruïnes són en gran part del segle XV, però el lloc ja estava fortificat, com a mínim, al segle VII. El lloc gaudeix de vistes sobre la ciutat, el port i les illes properes, sobretot la de Kerrera (Cearrara).
La postal l'ha enviat la Gail des dels Estats Units.




dimecres, 26 de juny del 2024

Lappeenranta

Lappeenranta és una ciutat de l'extrem sud-est de Finlàndia, vora el llac Saimaa i a prop de la frontera russa. La ciutat té uns 73 mil habitants. Lappeenranta és una ciutat turística i un model de sostenibilirat mediambiental. A més de la proximitat del llac Saimaa, hi destaquen la fortalesa, el mercat central o l'església ortodoxa, construïda el 1785, o la zona portuària. L'home salvatge és el símbol heràldic de la ciutat. 
La postal l'ha enviat la Jenny.




dimarts, 25 de juny del 2024

Ciutat de Carcassona

La ciutat fortificada de Carcassona es troba en un turó vora el riu Aude, envoltada per una doble muralla de tres quilòmetres de llarg, amb carrers estrets i irregulars, cases tradicionals, el Castell dels Comtes de Carcassona i la basílica de Sant Nazari. El castell i les muralles tenen nou torres, dues d'època visigòtica i les altres del segle XII. La Porta de l'Aude -a la postal- és una de les que posava més difícil l'accés a possibles enemics. A la segona meitat del segle XIX, Eugène Viollet-le-Duc hi va dirigir una important restauració. El conjunt urbà i arquitectònic de la ciutat fortificada de Carcassona ha estat declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO.
El segell pertany a la sèrie EUROPA, dedicada el 2024, a la flora i la fauna submarines.
La postal l'ha enviat en Guy.




dilluns, 24 de juny del 2024

Carta de França

Una carta amb alguns dels segells emesos recentment per La Poste. El primer és dedicat a Julie-Victoire Daubié (1824-1874), periodista i defensora dels drets de les dones. El segon és dedicat a Alice Milliat (1884-1957), pionera de l'esport femení a França. El tercer és dedicat al Saló Filatèlic de Primavera, celebrat a Salon-de Provence (Selon de Provença), al departament de Bouches-du-Rhône, a Provença. El quart commemora els 700 anys de la creació, el 1323, del Consistori del Gai Saber, actualment anomenat Acadèmia dels Jocs Florals de Tolosa de Llenguadoc (Toulouse).
El mata-segells correspon a Philex 2024, que ha tingut com a convidada especial la República d'Armènia. 
La carta l'ha enviat l'Eric.







Biblioteca Dah Hsian

La Biblioteca Dah Hsian forma part del complex de la Universitat Nacional Chengchi de Taipei, fundada originàriament a Nanjing i traslladada posteriorment a Taipei. La Biblioteca Dah Hsian, creada el 2019, és considerada una de les més boniques i modernes de Taiwan. L'arquitecte va ser Luo Xinghua. 
El segell és dedicat a l'Anaphalis nepalensis. 
La postal l'ha enviat l'Olivia.




diumenge, 23 de juny del 2024

Frescos de Weissenau

L'antiga abadia premonstratenca de Weissenau es troba a pocs quilòmetres de Ravensburg, al sud-est de Baden-Württemberg. L'abadia va ser activa entre 1145 i la seva secularització el 1802. L'antiga església abacial de Sant Pere i Sant Pau, ara església parroquial de Weissenau, es va construir entre 1708 i 1724. Els frescos del sostre sobre el cor són obra de Josef Anton Hafner (1709-1756). 
El primer segell pertany a una sèrie dedicada als fenòmens atmosfèrics. El segon pertany a la sèrie "Món de Cartes".
La postal l'ha enviat la Jenny.





Paul Manship: Prometheus

Paul Manship (1885-1966) és un destacat escultor del moviment Art Déco als Estats Units. Fascinat per la mitologia, una de les seves obres mes destacades és "Prometheus", de 1934, que es troba a la Plaça Inferior del Rockefeller Center de Nova York. L'escultura, de bronze daurat, pesa 8 tones i es troba en una font. Prometeu, l'heroi que va robar el foc als déus per donar-lo als homes, cau a través d'un anell que representa el cel. L'obra de Manship és considerada la més destacada de les que es troben al Rockefeller Center.
El primer segell és dedicat al militar i enginyer Sylvanus Thayer (1785-1872). El segon pertany a la campanya "Salvem el manatí". El tercer és dedicat al Codi ZIP. I el quart pertany a una sèrie dedicada als animals del bosc d'hivern. 
La postal l'ha enviat en James.





dissabte, 22 de juny del 2024

Església de Kerimäki

Kerimäki és un poble i antic municipi del sud-est de Finlàndia, d'uns 5500 habitants, ara unit al municipi de Savonlinna. L'església de Kerimäki, construïda entre 1844 i 1847, és l'església de fusta més gran del món, amb capacitat per a cinc mil persones. L'església és obra d'Anders Fredrik Granstedt (1800-1849) i fa 45 metres de llarg, per 42 d'ample i 37 d'alçada. L'estil és una barreja de neogòtic i neobizantí. 
El primer segell és dedicat a l'ànec fosc eurasiàtic, Melanitta fusca. El segon és dedicat al pèsol d'olor, Lathyrus odoratus. 
La postal l'ha enviat la Raija.




Völkerschlachtdenkmal, Leipzig

Leipzig és la principal ciutat de Saxònia i una de les més importants d'Alemanya. El Monument a la Batalla de les Nacions (o Völkerschlachtdenkmal) commemora la Batalla de Leipzig de 1813, també coneguda com a Batalla de les Nacions, on les tropes de Napoleó van ser derrotades per un exèrcit de Rússia, Prússia, Àustria i Suècia. L'estructura fa 91 metres d'alt i és feta de granit i formigó, dissenyada per l'arquitecte Bruno Schmitz (1858-1916) i inaugurada el 1913 amb motiu del centenari de la batalla. 
La postal l'ha enviat en Matthias.



 

divendres, 21 de juny del 2024

Teatre Dramàtic de Klaipėda

Klaipėda, l'antiga Memel, al Bàltic, va ser durant segles una ciutat essencialment alemanya. Un edifici destacat de la ciutat és el Teatre Dramàtic, reinaugurat el 2015 com un dels més moderns de la regió bàltica i que conserva, bàsicament, les façanes històriques de l'edifici. L'edifici precursor de l'actual es va inaugurar el 1820, i l'actual es va construir el 1935 i va adoptar el nom de Teatre Dramàtic de Klaipėda (Klaipėdos dramos teatras) el 1951.
El segell és dedicat a la Presidència lituana del Consell d'Europa (maig-novembre 2024).
La postal l'ha enviat la Danguolė.



 

dijous, 20 de juny del 2024

Mariánské Lázně

Mariánské Lázně, l'antiga Marienbad, és una ciutat d'uns dotze mil habitants, a la regió de Karlovy Vary, a prop de la frontera alemanya. La ciutat és coneguda com un important centre balneari entorn de les seves fonts, mencionades des de 1528, però explotades a partir de 1808. Molts edificis de la ciutat pertanyen a l'època daurada dels banys, a la segona meitat del segle XIX, quan monarques i governants i tota mena de celebritats hi passaven temporades per gaudir de les seves fonts curatives. El lloc ha estat declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO. 
El segell és dedicat al Campionat del Món de Biatló de 2024, amb seu a Nové Město.
La postal l'ha enviat la Maili.




dimecres, 19 de juny del 2024

Luter a Wartburg

El Castell de Wartburg es troba en un punt elevat a prop de la ciutat d'Eisenach, a Turíngia. El castell conserva estructures originals dels segles XII al XV, però bona part de l'interior és del segle XIX. El lloc té un paper destacat en la història de la Reforma protestant perquè, entre maig de 1521 i març de 1522, s'hi va allotjar d'incògnit Martí Luter, sota la protecció de Frederic III de Saxònia. Luter va aprofitar la seva estada per traduir el Nou Testament a l'alemany. Actualment, el castell és un dels indrets més visitats de l'estat de Turíngia i ha estat declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO.
El segell pertany a la sèrie "Món de Cartes" i, com la postal, ha tingut un viatge accidentat.
La postal l'ha enviat la Vroni.




dimarts, 18 de juny del 2024

Steiner Street, San Francisco

San Francisco, amb uns 875 mil habitants, és una de les principals ciutats de Califòrnia i dels Estats Units. Una de les imatges mes conegudes és la del conjunt de set cases victorianes de Steiner Street, conegudes com Seven Sisters o Painted Ladies. Les cases es troben davant d'Alamo Square Park, al barri de Western Addition, en una zona elevada, amb vistes al centre de San Francisco. 
El segell commemora la incorporació de l'estat d'Alabama, el 1819.




dilluns, 17 de juny del 2024

Porta medieval de Cracòvia

La Porta de Sant Florià (Brama Floriańska) és l'única que queda de les vuit portes medievals de la ciutat de Cracòvia. La porta, d'estil gòtic, és esmentada per primera vegada el 1307. La torre fa 33'5 metres d'alt i el 1660 s'hi va afegir un casc que la corona. La cara sud de la porta és adornada amb un baix relleu de Sant Florià del segle XVIII. A l'interior hi ha un altar amb una còpia barroca de la pintura de la Madonna Piaskowa. 
El segell és dedicat al cargolet eurasiàtic, Troglodytes troglodytes.
La postal l'ha enviat en Per Erik.




diumenge, 16 de juny del 2024

Gubbio

Gubbio és una ciutat d'uns 33 mil habitants, al nord-est de la província de Perugia, a l'Úmbria, al centre d'Itàlia. La ciutat, d'origen preromà, es troba als peus de Monte Ingino. Gubbio té un ric patrimoni arquitectònic, en què destaquen el Teatre Romà, del segle I aC, que podia encabir sis mil espectadors, i el Palazzo dei Consoli, al centre de la ciutat, d'estil gòtic, construït entre 1332 i 1349 per Angelo da Orvieto. Altres llocs destacats són la Basílica de Sant'Ubaldo, el Duomo i diverses esglésies i edificis civils, com el Palazzo i Torre Gabrielli. 
El segell és dedicat a la Piazza del Plebiscito de Nàpols.




Estatueta hungana

Els hungana, o hungaan, són un petit grup ètnic, format per unes cinc mil persones, a la província de Bandundu, a l'oest de la República Democràtica del Congo. Els hungana són reconeguts per les seves estatuetes i figures de fusta. La postal mostra una estatueta hungana que forma part de la col·lecció del Musée Dapper, un museu de París especialitzat en art africà i de les diàspores afrodescendents. El museu va estar obert entre 1986 i 2017 i ara és la Fundació Dapper. 
El segell forma part d'una sèrie dedicada als ous, com el d'estruç. 




dissabte, 15 de juny del 2024

Wyoming

Wyoming és el desè estat dels Estats Units en extensió, uns 253 mil quilòmetres quadrats, i el de menys població, només uns 600 mil habitants, amb la densitat de població mes baixa, només per davant d'Alaska. La capital és Cheyenne, amb uns 65 mil habitants. Wyoming va esdevenir el 44è estat de la Unió el 1890. El territori és un gran altiplà travessat per diverses serralades de les muntanyes Rocalloses. Al nord-oest de l'estat s'hi troben els parcs nacionals de Yellowstone i Grand Teton. Les principals nacions índies del territori són els arapaho i els shoshone.
La postal l'ha enviat la Brenda.



 

Elefants a Amber Fort

Amber Fort es troba a prop de la ciutat de Jaipur, al Rajasthan, formant un gran conjunt fortificat, d'unes trenta hectàrees, al capdamunt d'un turó. El lloc, declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO, és una destinació turística important i una de les activitats més populars és pujar al fort amb una passejada amb elefants.
Els segells són dedicats a Indira Gandhi (1917-1984), que va ser primera ministra de l'Índia en els períodes 1966-1977 i 1980-1984.




divendres, 14 de juny del 2024

Ciudad Encantada, Cuenca

La Ciudad Encantada és un paratge natural de formacions rocoses calcàries a prop de Valdecabras, al municipi de Cuenca, a uns 1500 metres d'altitud. Les estranyes formes de les roques són el resultat de l'erosió de milions d'anys. La zona visitable és d'uns tres quilòmetres de recorregut senyalitzat. Les diferents estructures formen figures amb noms de diferents animals, objectes i personatges, com "Los Amantes de Teruel", en honor dels protagonistes d'una antiga llegenda. 
El segell commemora el 150è aniversari de la creació de la Intervenció General de l'Administració de l'Estat.
La postal l'ha enviat en Javier.




dijous, 13 de juny del 2024

Temple Pule de Chengde

Chengde és una ciutat de la província de Hebei, a prop s'hi troba un important complex de palaus, temples i jardins imperials del segle XVIII que ha estat declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO. Dins del complex s'hi troba el Temple Pule, o Temple de la Felicitat Universal, construït amb la forma d'un mandala tibetà sobre tres plataformes quadrades. El sostre cònic de dos nivells imita la forma del Temple del Cel de Beijing. El temple, construït el 1766, és una fusió harmoniosa dels estils han i tibetà. 
El primer segell pertany a una sèrie dedicada al carpí daurat, Carassius auratus.
La postal l'ha enviat la Portiariana des de Singapur.