dissabte, 31 d’agost del 2024

Santuari de Krzeszów

Krzeszów és un poble del voivodat de la Baixa Silèsia. Hi destaca el Santuari, antic monestir cistercenc, declarat Basilica Menor de l'Assumpció de la Mare de Déu, que és un destacat lloc de pelegrinatge catòlic. L'abadia va ser fundada el 1242 i secularitzada a finals del segle XVIII. A més de la venerada icona de la Mare de Déu, hi destaca la Capella dels Prínceps, construïda entre 1735 i 1747, com a mausoleu dels ducs de Jawor, un dels ducats silesians governats per branques de la dinastia reial polonesa dels Piast. 
El primer segell pertany a una sèrie anomenada "Pels cels". El segon pertany a una sèrie dedicada als insectes beneficiosos. I el tercer commemora el centenari del Servei Penitenciari del país. 
La postal l'ha enviat la Krystyna.








Henri Matisse : L'Estudi Vermell

Henri Matisse (1869-1954) és una de les figures més destacades de l'art contemporani. "L'Estudi Vermell", pintat el 1911, representa l'interior del taller de l'artista a Issy-les-Moulineaux, a prop de París. El quadre és considerat una de les obres més influents de l'art modern. L'obra, realitzada en un moment clau de l'evolució de Matisse, reflecteix les influències del fauvisme, l'impressionisme i el postimpressionisme i l'emergent codi artístic propi de l'artista. "L'Estudi Vermell" es troba la Museum of Modern Art de Nova York.
La postal l'ha enviat la Mia.



divendres, 30 d’agost del 2024

Església de Sant Miquel, Berati

Berati és una important ciutat històrica del centre d'Albània. Sant Miquel (Kisha ë Shën Mëhillit) és una església medieval bizantina situada a la paret escarpada d'un turó, a prop de Berati. L'església, dedicada a l'Arcàngel Miquel, va ser construïda entre els segles XIII i XIV. És relativament petita, de planta cruciforme, amb cúpula sobre tambor. Els murs combinen fileres de maó vermell i pedra. 
El segell és dedicat a la filatèlia infantil.
La postal l'ha enviat Shpend.



dijous, 29 d’agost del 2024

Empire State Building

L'Empire State Building és un gratacel d'oficines de 102 pisos, situat ala Cinquena Avinguda de Nova York. L'edifici va ser dissenyat per l'estudi d'arquitectura Shreve, Lamb and Hermon i es van construir entre 1930 i 1931 en estil Art Déco. L'alçada és de 381 metres (443'5 amb l'antena) i va ser el primer gratacel a tenir més de cent pisos, a més de ser el més alt del món fins a 1974, quan es van inaugura la Torre Sears de Chicago. L'Empire State Building ha esdevingut tot un símbol de la ciutat de Nova York i ha estat l'escenari destacat de gran nombre de pel·lícules. 
El primer segell és dedicat a la jurista Ruth Bader Ginsburg (1933-2020). El segon pertany a una sèrie dedicada al disseny Shaker, una comunitat religiosa semblants als quàquers. El tercer pertany a una sèrie dedicada als cavalls.
La postal l'ha enviat la Martina.





dimecres, 28 d’agost del 2024

King's College, Cambridge

El King's College és un dels 31 colleges que formen la Universitat de Cambridge. King's College, fundat el 1441, és un dels 16 colleges "vells"-els fundats entre els segles XIII i XVI-. La part més destacada de King's College és la seva capella, construïda entre 1446 i 1515, que és un dels grans exemples del gòtic tardà anglès. Els grans vitralls de la capella es van completar el 1531. Al seu costat, a partir de 1723, s'hi va construir un gran edifici neoclàssic, obra de James Gibbs (11682-1754), anomenat per això Edifici Gibbs. 
El primer segell pertany a una sèrie dedicada a la presència vikinga a la Gran Bretanya i mostra un penic de plata encunyat a York pel cabdill viking Olaf Guthfrithsson. El segon és dedicat a la Reina de Cors d'Alícia en terra de meravelles. 
La postal l'ha enviat l'Anja.




dimarts, 27 d’agost del 2024

Cascades del Niàgara

Les Cascades del Niàgara (Niagara Falls) són un grup de grans salts d'aigua del riu Niagara, a la frontera entre el Canadà i els Estats Units. Les cascades compren tres salts d'aigua diferenciats: el més gran amb el 90 %  de l'aigua, Horseshoe Falls -o Canadian Falls-, bàsicament en territori d'Ontario, i dos salts més, American Falls i Bridal Veil Falls, en territori de l'estat de Nova York. Tot i ser relativament baixes, poc més de cinquanta metres, són molt amples i són les de volum d'aigua més gran de l'Amèrica del Nord. Són una atracció turística molt coneguda i un centre de producció hidroelèctrica de gran magnitud. 
Els segells són dedicats a la festa hindú de Diwali.
La postal l'ha enviat Deux.



dilluns, 26 d’agost del 2024

Englischer Garten, Munic

El Jardí Anglès (Englischer Garten) de Munic és un dels parcs urbans més grans del món. va ser dissenyat el 1789 per Benjamin Thompson (1753-1814) i ampliat posteriorment per Reinhard von Werneck (1757-1842) i Friedrich Ludwig von Sckell (1750-1823). Un dels elements mes destacats del parc és la Torre Xinesa, construïda entre 1789 i 1790, i reconstruïda després de la Segona Guerra Mundial. Al costat hi ha els cavallets, còpia dels que hi havien al segle XIX. El Jardí Anglès és un parc públic lliure i una de les grans atraccions de la ciutat. 
El segell és dedicat a l'estació d'Überseequartier, a Hamburg.
La postal l'ha enviat la Juliane.




Ohio

Ohio, creat el 1803, és el 17è estat dels Estats Units. Limita amb el llac Erie i amb els estats de Pennsylvania, West Virginia, Kentucky, Indiana i Michigan. Ohio és el 34è estat en extensió, amb uns 116 mil quilòmetres quadrats, i el 7è en població, amb uns 11'8 milions d'habitants. La capital és Columbus, però té altres ciutats molt destacades com Cleveland o Cincinnati. Tradicionalment, hi ha destacat l'activitat industrial i la mineria. 
La postal l'ha enviat la Rebecca. 




diumenge, 25 d’agost del 2024

Castell de Berati

Berati és una ciutat del centre d'Albània, d'uns 60 mil habitants, amb un destacat passat medieval. El Castell (Kalaja e Beratit), també anomenat Ciutadella de Berati, és una fortalesa de gran extensió que domina la ciutat des d'un turó rocós a la riba dreta del riu Osum i només accessible per la banda sud.  La fortalesa és, bàsicament, del segle XIII i al seu interior, on en època medieval, hi podien viure molts dels habitants de la ciutat, hi ha diverses esglésies bizantines, algunes en ruïnes, i les ruïnes de dues mesquites otomanes. La ciutat vella de Berati ha estat declarada Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO.
El segell és dedicat al port de Durrës.
La postal l'ha enviat Shpend.



Buda de Wat Mahathat

Wat Mahathat, el Temple de la Gran Relíquia, és un temple budista d'Ayutthaya, erigit el 1374, que es troba dins del Parc Històric d'Ayutthaya, declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO, on es troben les ruïnes de l'antiga ciutat d'Ayutthaya. El temple va ser destruït durant la invasió birmana de 1767, quan moltes estàtues van ser decapitades. Un d'aquests caps va acabar entre les arrels d'una figuera de les pagodes, Ficus religiosa, i amb el temps ha esdevingut una de les imatges més conegudes de l'indret.
El primer segell és dedicat al cabdill ponca Standing Bear (1829-1908). El segon és dedicat a la música bluegrass.
La postal l'ha enviat la Van des dels Estats Units.




dissabte, 24 d’agost del 2024

Capella de La Salette, Sète

Sète (en occità Seta) és una ciutat d'uns 45 mil habitants, a la costa mediterrània del departament d'Hérault. Al Mont-Saint-Clair, el turó que domina la ciutat, al segle XVII, sobre les ruïnes d'una fortificació desmantellada, s'hi va alçar una capella molt freqüentada pels pescadors i navegants de la zona. A partir de 1864, la capella es va dedicar a la Mare de Déu de la Saleta, i esdevé un destacat lloc de pelegrinatge. A l'interior hi ha frescos pintats el 1952 per Jacques Bringuier i també s'hi troba un gran nombre d'exvots portats pels devots del santuari.
El segell pertany a una sèrie dedicada al Land Art.
La postal l'ha enviat en Gilles.



Glenstone Museum

El Glenstone Museum és un museu privat d'art contemporani, fundat el 2006 per l'empresari Mitchell Rales (1956) i la seva dona, Emily Wei Rales (1976), a Potomac, a l'estat de Maryland. És el museu privat d'art contemporani més gran dels Estats Units, amb obres d'artistes d'arreu del món posteriors a la Segona Guerra Mundial. L'edifici original és de Charles Gwathney (1938-2009) i l'ampliació de 2018 és obra de Thomas Phifer (1953), també s'hi han afegit instal·lacions d'escultures a l'aire lliure, com la de la postal, "Sense títol", de l'artista nord-americà d'origen cubà, Félix González-Torres (1955-1996).
El primer segell és dedicat al futbol femení. El segon és dedicat a la guineu roja, Vulpes vulpes. El tercer és dedicat als vaixells de vela.
La  postal l'ha enviat la Pilar.




divendres, 23 d’agost del 2024

Castell de Vaduz

El Castell de Vaduz (Schloss Vaduz) és el palau i residència oficial del Príncep de Liechtenstein, situat en un turó sobre Vaduz, la capital del país. La part més antiga es va construir al segle XII, va ser ampliat a segle XVII i, entre 1905 i 1920, s'hi van fer importants reformes per adaptar l'edifici als nous temps. La capella de Santa Anna també és d'origen medieval. El castell no és obert al públic perquè és la residencia del príncep regnant i la seva família. Les 130 cambres del castell guarden una important col·lecció d'art.
El segell és dedicat als Special Olympics World Games, celebrats a Berlín el 2022. 
La postal l'ha enviat la Saskia des d'Alemanya.



dijous, 22 d’agost del 2024

Basílica de Krzeszów

Krzeszów és un poble del voivodat de la Baixa Silèsia, d'uns 1400 habitants. L'element més notable és l'antiga abadia cistercenca, fundada el 1242 i secularitzada el 1810. L'Església de l'Assumpció, ara basílica, acull el santuari on es troba la Icona de la Mare de Déu de Gràcia (Ikona Matki Bożej Łaskawej), del segle XIII. La Basílica va ser construïda entre 1728 i 1735 i és una de les obres barroques més destacades del país. La façana té dues torres de 68 metres, cobertes amb cúpules de coure, i és ricament decorada amb columnes, pilastres i escultures, obra de Ferdinand Brokoff (1688-1731). 
El segell commemora el 30è aniversari de Caritas Polònia. 
La postal l'ha enviat la Krystyna.




dimecres, 21 d’agost del 2024

Old City Hall, Toronto

Toronto és la capital d'Ontario i la principal ciutat del Canadà. L'Old City Hall, l'ajuntament vell, va ser construït entre 1889 i 1899. L'edifici va ser la seu de l'ajuntament de la ciutat entre 1899 i 1966, quan va ser substituït pel Toronto City Hall, i tribunal provincial fins a 2023. L'edifici és obra d'Edward James Lennox (1854-1933),  d'estil romànic richardsonià, una variant nord-americana de l'arquitectura neoromànica. Hi destaca la torre del rellotge, de 103'6 metres. 
Els segells són dedicats a la cantant, compositora i actriu Salome Bey (193-2020).
La postal l'ha enviat Deux.



dimarts, 20 d’agost del 2024

Kellie's Castle, Perak

Kellie's Castle és una mansió inacabada i en ruïnes, a prop de Batu Gajah, a l'estat de Perak. La mansió es va començar a construir per al plantador d'origen escocès William Kellie-Smith (1870-1926), amb elements neoislàmics, neomogols i romans. La mort sobtada de Kellie-Smith va deixar inacabada l'obra perquè la seva muller va decidir retornar a Escòcia. Actualment, la mansió és un popular atracció turística local. 
El segell és dedicat al col·leccionisme de monedes.
La postal l'ha enviat Hinwai.



dilluns, 19 d’agost del 2024

Museu de Trutnov

Trutnov és una ciutat d'uns trenta mil habitants, al nord del país, a tocar de la frontera amb Polònia. L'antic castell, del segle XVI, ara és la seu del museu regional (Muzeum Podkrkonoší v Trutnově), fundat el 1890. El museu guarda col·leccions d'arqueologia, etnologia, fotografia i  altres, relacionats amb la vida i la història de la zona, i també té una notable biblioteca amb un fons especialitzat.
El segell és dedicat a a 26ª Conferència General del Consell Internacional de Museus, ICOM, celebrada a Praga el 2022. 
La postal l'ha enviat en Laco.



diumenge, 18 d’agost del 2024

Catedral catòlica de Columbus

Columbus és la capital de l'estat d'Ohio. Situada al centre de l'estat, té uns 910 mil habitants. La Catedral de Sant Josep és la seu de la diòcesi catòlica de Columbus, creada el 1868. L'actual catedral es va començar a construir el 1866 i es va acabar el 1878 i va ser escollida com a catedral en crear-se la nova diòcesi. El temple, d'estil neogòtic, és obra dels arquitectes Michael Harding i Robert T. Brookes. Les dues torres projectades mai no s'han acabat de completar. 
La postal l'ha enviat la Maureen.



El koala s'informa

Aquesta simpàtica postal ha vingut de Piney, un poble d'uns 1500 habitants, al departament d'Aube, a la regió de Xampanya. 
El segell pertany a una sèrie dedicada a Pokémon.
La posta l'ha enviat la Delphine.



dissabte, 17 d’agost del 2024

Anita Klein : La pomera

Anita Klein (1960) és una pintora i gravadora australiana que viu entre Londres i Itàlia. Les seves obres, entorn de la vida familiar i quotidiana, es troba en col·leccions públiques i privades d'Austràlia, Europa i els Estats Units. "La pomera" és una obra de 2022. 
El primer segell és dedicat al paràsit cuapunxegut, Stercorarius parasiticus. El segon és dedicat a la mansió de Longleat, a Wiltshire, amb un entorn obra del paisatgista Capability Brown (1715-1783). El tercer és dedicat a l'església de Saint Andrew de Letheringsett, a Norfolk.
La postal l'ha enviat la Debbie.