dilluns, 30 de juny del 2014

Una benedicció irlandesa (en alemany)

La postal pertany a una sèrie titulada Irische Segenswünsche (Benediccions irlandeses). El text, traduït més o menys lliurement, diu :  "Que cada matí s'ompli d'amor i que el sol faci resplendir el teu rostre i t'escalfi". La imatge correspon a un dolmen irlandès, creiem que el de Poulnabrone, al comtat de Clare, a la costa occidental d'Irlanda, una construcció del Neolític datada entre els anys 4200 i 2900 aC. L'autor de la fotografia és Christian Prager.
La postal l'envia la Petra.





diumenge, 29 de juny del 2014

Joguines de Dymkovo

Les joguines de Dymkovo, també anomenades joguines de Viatka o joguines de Kirov, són figuretes de fang pintades que representen persones o animals. Són una mostra de l'art tradicional rus que es manté encara al poble de Dymkovo, a prop de Kirov (l'antiga Viatka), a l'oest dels Urals. Aquestes joguines estan documentades des del segle XVII, tot i que el seu origen deu ser molt anterior. Al segle XIX van començar a entrar en decadència, però van ser recuperades durant l'època soviètica com una mostra de l'art popular del país. Tradicionalment les feien les dones.
El primer segell és dedicat a una de les mascotes dels Jocs Olímpics d'Hivern de Sochi. Els altres dos pertanyen a la sèrie dedicada als krèmlins de Rússia, en aquest cas els de Kolomna i Astrakhan.
La postal l'envia la Vika.




dissabte, 28 de juny del 2014

Tulipes alemanyes

Les tulipes (en alemany Tulpen) formen un gènere de plantes amb flor, de la família de les liliàcies. N'hi ha unes 75 espècies silvestres i moltes formes ornamentals obtingudes artificialment. Originàries de diverses zones del Mediterrani, sobretot oriental, el Pròxim Orient i l'Àsia Central, van ser introduïdes a l'Europa occidental al segle XVI, procedents de l'Imperi Otomà. Entre 1634 i 1637 van protagonitzar la primera gran bombolla especulativa coneguda, sobretot a Holanda, en el què es coneix com la tulipamania, que movia enormes quantitats de diners. 
El primer segell és dedicat a la ciutat de Heidelberg, a l'estat de Baden-Württemberg, coneguda per la seva Universitat, la Ciutat Vella i el seu Castell. 
La postal l'envia en Robert.




divendres, 27 de juny del 2014

Carta de França

En Daniel ens envia aquesta carta des de Mende, al departament de Lozère. El mata-segells és el del 21è Carrefour Collections que es va fer el 19 d'abril d'aquest any a Mende. Aquesta trobada de col·leccionistes filatèlics, cartòfils i numismàtics la porta a terme cada any l'Amicale Philatélique du Gévaudan, fundada el 1965, que agrupa col·leccionistes de Mende i de tot el departament de Lozère. Amb motiu de la trobada també s'ha fet una exposició dedicada al centenari de l'inici de la Gran Guerra o Primera Guerra Mundial (1914-1918), amb motiu de la qual han editat una postal que en Daniel ens ha enviat.
El primer segell pertany a la sèrie dedicada a races bovines autòctones de les diverses regions de França, en aquest cas a la Raça d'Aure i Saint-Girons, tradicional dels Pirineus centrals francesos, i coneguda amb el nom popular de "la Casta", pel color castanya dels seus exemplars.
Merci beaucoup, Daniel.




 

dijous, 26 de juny del 2014

Castells de Bauska i Rundale

El Castell de Bauska (Bauskas Pils) és un complex format per les ruïnes d'un castell i un palau construït posteriorment. La fortalesa, a prop de Bauska, vora la frontera de Lituània, va ser construïda entre 1443 i 1456 pels cavallers de l'Orde de Livònia, una branca dels Cavallers Teutònics. Durant el segle XVII va ser residència dels Ducs de Curlàndia.
El Castell de Rundāle (Rundāles Pils) és un gran palau barroc construït pels Ducs de Curlàndia a prop de la població de Bauska. Va ser construït en dues etapes, 1736-1740 i 1764-1768, amb disseny de Francesco Bartolomeo Rastrelli (1700-1771), arquitecte de grans palaus i esglésies, sobretot a Sant Petersburg, com el Palau d'Hivern o el Convent Smolny.
La postal l'envia la Regina.



dimecres, 25 de juny del 2014

John N.J. Caspers : Conversa a les dunes

John N.J. Caspers (1939) és un artista neerlandès. Caspers és l'autor d'aquesta pintura titulada "Conversa a les dunes", d'estil clarament realista. 
La postal l'envia la Imka.



dimarts, 24 de juny del 2014

Česká Skalice

Česká Skalice és una població d'uns 5500 habitants situada a la regió de Hradec Králové, al nord de la República Txeca, molt a prop de la frontera amb Polònia. A la ciutat hi destaquen l'església de l'Assumpció, barroca, construïda el 1725, i la Rectoria Vella, de l'any 1732. També és un edifici remarcable l' Ajuntament Vell, de 1586, reconstruït el 1864. Česká Skalice també té una estreta relació amb Bozena Nemcova (1820-1862), una de les figures literàries més destacades del renaixement cultural txec del segle XIX. A la població també hi ha un Museu Tèxtil, record de la importància que aquesta indústria va tenir a la vila, i un museu dedicat a Bozena Nemcova.
El primer segell commemora la destrucció del poble de Lidice i la deportació i mort dels seus habitants el juny de 1942, com a represàlia per l'assassinat del cap nazi a Bohèmia i Moràvia, Reinhard Heydrich. El segon segell és dedicat a les cases tradicionals de Busanovice, un petit poble de 250 habitants a la Bohèmia del Sud.
La postal l'envia la Pavla.




dilluns, 23 de juny del 2014

Monestir Blagoveschensky de Nizhny Novgorod

El Monestir Blagoveschensky o de l'Anunciació va ser fundat l'any 1221 a la riba del riu Oka, a prop de la seva confluència amb el Volga, a la ciutat de Nizhny Novgorod. Fins a la Revolució de 1917 s'hi va venerar la icona de la Mare de Déu de Korsun. Durant dècades va ser destinat a finalitats civils, fins que va ser restaurat a la dècada de 1980 i, finalment, retornat a l'Església Ortodoxa Russa.
Els segells pertanyen a una sèrie dedicada als territoris de la Federació Russa. El primer és dedicat a la província d'Oriol (Orlovskaia oblast), a la Rússia europea, prop de la frontera ucraïnesa. El segon és dedicat al Territori de l'Altai (Altaiski Krai), al sud de Sibèria, tocant al Kazakhstan. El tercer a la província de Vologda (Vologodskaia oblast), al centre-nord de la Rússia europea. I el quart a la província d'Irkutsk (Irkutskaia oblast), a Sibèria. 
La postal l'envia l'Aleksandra. 






diumenge, 22 de juny del 2014

Carta del Brasil

Aquesta carta ha arribat des de Bebedouro, una ciutat d'uns 80 mil habitants, fundada l'any 1884 i situada al nord de l'estat de São Paulo. La ciutat de Bebedouro té actualment una renda per càpita superior a la mitjana nacional, gràcies, sobretot, al seu parc industrial. La carta l'envia mossèn Josep.







dissabte, 21 de juny del 2014

El Rin, de Colònia a Coblença

El Rin (Rhein a Alemanya) és un dels principals rius d'Europa. La postal mostra el tram que va des de Colònia (Köln) fins a Coblença (Koblenz), entre el sud de l'estat de Rin del Nord-Westfàlia (Nordrhein-Westfalen) i el nord de Renània-Palatinat (Rheinland-Pfalz). La zona, molt poblada, inclou ciutats i viles amb notables construccions medievals, romàniques o gòtiques, com la Catedral de Colònia, Patrimoni de la Humanitat. A més de Colònia i Coblença, l'àrea inclou llocs com Andernach, Remagen, Unkel, Linz am Rhein, Bad Honnef o Bad Hönningen.
La postal l'envia l'Elvira.



divendres, 20 de juny del 2014

Merlí al Bosc de Brocéliande

El Bosc de Brocéliande és un indret mític de la llegenda artúrica. La llegenda que apareix a la postal explica com Merlí es va trobar amb una noia anomenada Viviana, vora la font de Barenton. Merlí se n'enamorà i va acabar explicant alguns dels seus secrets màgics a Viviana i des d'aquell moment el mag va restar sense poders i a mercè de la fada Viviana, anomenada a vegades la Dama del Llac.
El segell és dedicat a una de les branques del Camí de Sant Jaume en territori francès, en aquest cas la Via Lemovicensis, que passava per Llemotges (Limoges) i s'anomenava també via llemosina o de Vézelay. El segell mostra un dels llocs importants d'aquesta via, la catedral de Sant Joan Baptista de Bazas (en occità Vasats), al departament de la Gironda, que va ser seu episcopal fins a la Revolució Francesa. La catedral de Bazas és una construcció gòtica dels segles XIII i XIV.
La postal l'envia l'Anne-Marie.



dijous, 19 de juny del 2014

Patum 2014

Dijous de Corpus. Patum a Berga. Un any més torna la Patum i la gentada omple la Plaça de Sant Pere i els carrers de Berga. Turcs i cavallets, gegants i nans, maces i àngels i l'Aliga majestuosa. I la gentada. I la música. I els plens, l'apoteosi final. Foc, fum i la música incomparable del gran Quimserra, Joaquim Serra i Farriols (1834-1906).
La Patum és de les poques festes que es conserven de les antigues celebracions del Corpus Christi, segurament des de finals del segle XIV. Documentada des del segle XVI. Declarada Obra Mestra del Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat per la UNESCO l'any 2005.


dimecres, 18 de juny del 2014

Màscares guèlèdè de Benín

Kétou és un dels regnes tradicionals ioruba del sud-est de Benín. El reialme conserva les danses i cerimònies religioses de la tradició ioruba, entre les que destaquen les danses amb les màscares guèlèdè, declarades Patrimoni Cultural Mundial per la UNESCO. La societat guèlèdè és dirigida per dones, però els qui porten les màscares, ballen i toquen els tambors i altres instruments són sempre homes. Les màscares guèlèdè són màscares sagrades, tallades en fusta policromada, que s'usen en cerimònies destinades a restaurar la cohesió social trencada pel comportament negatiu d'alguns individus o d'algunes entitats. 
La postal, editada pel Ministeri de Cultura i Comunicacions de la República de Benín, l'envia la Hetty des d'Holanda.



dimarts, 17 de juny del 2014

Església de Maties, Budapest

L'Església de Maties (Mátyás-templom), oficialment, Església de Nostra Senyora, és una de les esglésies catòliques més destacades de Budapest. Segons la tradició, el seu origen es troba en una església romànica, construïda el 1015. L'edifici actual, però, és de la segona meitat del segle XIV i d'estil gòtic. Durant l'ocupació turca de la ciutat (segles XVI-XVII) va esdevenir la mesquita principal de la ciutat i, posteriorment, va recuperar la seva funció de temple catòlic. Va ser molt restaurada a finals del segle XIX. El seu nom procedeix del rei Maties I (1458-1490), un dels més destacats de la història hongaresa, que en va fer transformar la torre meridional. 
El primer segell és dedicat al falcó o xoriguer cama-roig, Falco vespertinus, un rapinyaire poc habitual, originari de l'Europa de l'est i d'Àsia. El segon és dedicat a l'orangutan, del qual n'hi ha dues espècies: l'orangutan de Borneo, Pongo pygmaeus, i l'orangutan de Sumatra, Pongo abelii. 
La postal l'envia l'Edit. 


dilluns, 16 de juny del 2014

Villarluengo, Aragó

Villarluengo és un municipi d'uns 190 habitants a la comarca del Maestrat aragonès, a la província de Terol. El poble és situat a 1119 metres sobre el nivell del mar. Villarluengo es troba dalt d'un esperó rocós al costat d'un profund barranc, a la confluència dels rius Palomita i Cañada. És un poble pintoresc on destaquen l'Ajuntament renaixentista, del segle XVI, i l'església de l'Assumpció, reconstruïda al segle XIX en estil neoclàssic-mudèjar. També destaca l'entorn paisatgístic, sobretot el Monument dels Órganos de Montoro, una estructura rocallosa molt espectacular.
El segell és dedicat al 300 aniversari de la creació de la Real Academia Española (RAE), fundada el 1713 per Juan Manuel Fernández Pacheco, marquès de Villena, per tenir cura de la qualitat i el bon ús de la llengua castellana.



diumenge, 15 de juny del 2014

Castell i Ciutat Vella de Heidelberg

Heidelberg és una ciutat situada a la vora del riu Neckar, al nord-oest de l'estat de Baden-Württemberg. Té uns 150 mil habitants, molts d'ells estudiants de la prestigiosa Universitat de Heidelberg, fundada l'any 1386. La Ciutat Vella (Altstadt) està ben conservada i hi destaquen la Plaça del Mercat, el Carrer Major (Hauptstrasse), el Pont Vell, construït el 1788, l'església gòtica de l'Esperit Sant, l'Ajuntament i nombroses cases antigues. L'edifici més popular, però, és el Castell (Heidelberger Schloss), construït entre 1294 i 1303, ampliat posteriorment, que conserva elements gòtics i, sobretot, renaixentistes. Destruït o fet malbé diverses vegades, mai no s'ha reconstruït del tot i les seves ruïnes van esdevenir un dels símbols del Romanticisme a Alemanya i lloc d'inspiració de poetes i escriptors.
El primer segell és dedicat al 50è aniversari del Concili Vaticà II. El segon, una etiqueta postal, mostra la Porta de Brandenburg, símbol de la ciutat de Berlín.
La postal l'envia la Julia.




dissabte, 14 de juny del 2014

Hundertwasserkirche de Bärnbach

Bärnbach és una població d'un 5200 habitants a la província d'Estíria (Steiermark), coneguda especialment per la seva església de Santa Bàrbara (Barbarakirche). L'església va ser construïda entre 1948 i 1950 per l'arquitecte Karl Lebwohl en un estil clàssic i tradicional. El 1987 l'església va ser renovada pel conegut arquitecte Friedensreich Hundertwasser (1928-2000) que va decorar l'exterior amb mosaics de ceràmica, superfícies de guix de colors i teules de colors diferents. Per això l'església se sol conèixer com a Hundertwasserkirche. L'interior va ser decorat per artistes locals i els vitralls són obra de Franz Weiss.
El segell és dedicat al 50è aniversari del Festival Internacional de Cinema de Viena, la Viennale, que es fa des de 1960 a la capital austríaca.
La postal l'envia l'Angelina.



divendres, 13 de juny del 2014

Seminari Teològic de Tula

Tula és una ciutat de la Rússia europea, a uns 165 km de Moscou. Existeix, com a mínim, des del segle XIV i el 1530 s'hi va construir una ciutadella o kremlin per protegir-la. A prop hi ha Iàsnaia Poliana, la casa de Lev Tolstoi. Un dels edificis significatius és el Seminari Teològic.
El primer segell pertany a la sèrie dedicada als tocats i ornaments tradicionals del Nord de Rússia, en aquest cas un tocat femení conegut com a povoy. Els altres segells pertanyen a la sèrie dedicada als krèmlins de Rússia.
La postal l'envia la Nelly, que n'ha afegit una segona amb una il·lustració que representa la Catedral del Crist Salvador de Moscou.